Tips på hur du använder denna övning hemma och i skolan.
Grundläggande matematiska koncept
Denna övning representerar en partiell men mer utmanande uppgift i utvecklingen av rumslig orientering med fokus på höger-vänster orientering.
Övningen erbjuder:
En enklare version - höger/vänster/upp/ner kombinationer genom att placera en bild i ett 2x2 rutnät.
En mer avancerad version - höger/vänster/upp/ner/center kombinationer genom att placera bilden i ett 3x3 rutnät.
Varför är denna övning viktig?
Visuell diskriminering är en viktig färdighet och utvecklas gradvis från ett barns tidiga år. Eleven ska kunna urskilja och vara medveten om detaljer först, sedan horisontellt och sedan vertikalt läge. Passiv och sedan aktiv medvetenhet om rumslig orientering, och höger-vänster orientering. Visuell diskriminering spelar en avgörande roll i utvecklingen av barnets uppfattning.
Vem passar denna övning till?
Den hör vanligtvis hemma i förskolan eller tidig skolålder. Förutom begrepp som uttrycker rumsliga relationer, utvecklar den också språkkunskaper som exakta resonemang.
Metodiska rekommendationer
Läs instruktionerna högt för eleven, spela upp dem från appen eller låt eleven läsa dem själv.
Vi kontrollerar att eleven förstår begreppen upp/ner/höger/vänster och kan använda dem aktivt. Det är lämpligt att slå på 2x2-rutnätet i inställningarna först, och senare 3x3-rutnätet eller slå på en slumpmässig visning.
Tips för liknande aktiviteter utanför appen
Vi har många möjligheter att träna i vårt dagliga liv. Exempel är att beskriva en situation på gatan, beskriva en bild eller gissa vem man tänker på på en bild med hjälp av termerna höger/vänster/överst/mitten.
Om eleven fortfarande har problem med att inse rätt orientering, börja med att först öva på framför/bakom (fram/bak), ovan/under (horisontell axel), först senare lägg till höger/vänster (vertikal axel) och bygg vidare på erfarenhet ("Jag ritar åt höger" - bestäm riktningen "höger" först). Rita senare en kritbana med pilar, rita bilden enligt instruktionerna och så vidare.